Proč to děláme?

První otázkou, co tě možná na naší stránce napadne je, proč děláme aplikace pro lezení, nebo více konkrétně aplikaci ClimbLife Rating pro hodnocení indoorových lezecích cest. 


Stalo se ti taky někdy, že jsi dolezl/a cestu a byla jsi z ní absolutně nadšená a měl/a jsi extrémní potřebu všem kolem sebe a ještě dál říct, že to bylo naprosto skvělý, protože to bylo dost challenging, ale zároveň ne nereálné na ten level jaký to má, trochu technické, ale i silové, dobré chyty, ale i nečekaný, i když nakonec řešitelný crux…? Nebo naopak, že i když to vypadalo jako tréninkový žebřík z chytů, tak to totálně nedávalo smysl, protože ten stavěč si asi myslel, že budeš mít 3 ruce? A že držet se za žiletky, u toho nemít žádné nohy a cvakat z boku prostě nejde? Nám se to děje celkem často a našim lezecím kamarádům taky. 

A tak jsme přišli s tím, že bychom rádi nějak stavěčům nebo stěně chtěli občas vynadat, občas je pochválit, ale hlavně: své pocity z jednotlivých cest sdílet s kamarády, aby si je taky přelezli. A se svým budoucím já v deníčku, abychom viděli že se zlepšujeme, i když to tak opravdu občas nepůsobí. 

 

Lezecí appky už existují, ne?

Nejeden kamarád nás upozornil, že takováhle appka už přece ale existuje, tak proč to děláme taky? Vždyť SmíchOFF i BigWall mají své systémy, kde se dá jak hodnotit, tak zaznamenvat cesty do deníčku… To nás trochu uzemnilo a na chvíli jsme tuhle myšlenku opustili a začali se věnovat jiným projektům (jako appka pro seznamování lezců, ale o tom někdy příště tady na blogu). Jenže pak jsme si to jednou chtěli zkusit a zapsat si tu cestu. Aha, nejde login. Dobře, když už jde login, musí tě schválit administrátor. Super, tak na viděnou na příšítí session. Jeee, to je mrzuté že ten QR kód nejde naskenovat, nebo jen z nějakého úhlu. A kam tě to pak vezme? No to netuším, ale že bych to chtěla absolvovat ještě podruhé se říct nedá. A proč je to všechno asi 3 milimetry velké, vždyť se nemám šanci při lezení omágovaným prstem vůbec trefit… S těmito poznatky jsme se k myšlence appky na hodnocení cest na stěně vrátili. Věříme že hodně jednoduchý systém, dobré a pro lezce optimalizované uživatelské rozhraní a trochu snahy dělat to moderně pomůže nejednomu lezci v hodnocení, komentování a zaznamenávání cest. 
 

Ale mobily na stěnu nepatří!?

Mobily na stěnu nepatří. Protože lezení je o přátelství, prožitku, fyzickém výkonu, radosti ze sdílení zážitku… To jsme si vyslechli z mnoha stran. Většinou tedy od generace 40+ mám-li být přesná, ale nepodceňujme nikoho. Právě proto, že dneska už všechny generace skrz virtuální prostředí prožívají vše, to co je zmíněné výše - přátelství, výkony, sdílení přožitků… Je naprosto běžné, že používáme appky na běhání, meditaci, sdílení fotek, komunikaci, tak proč ne na to, čím hodně z nás lezců žije? Virtuální vrstva je všudypřítomná a my věříme, že když je správně uchopená, tak realitu rozšiřuje, nezastiňuje. Navíc mobily jsou na stěně už teď. Koukněme se na instagramové profily stěn, které repostují storíčka lezců. Kolik jsme posledně viděli lidí, co při bouldorvání natáčeli, nebo po vylezení cesty vyfotili? 

 

Po zvážení všech pro a proti jsme dospěli k závěru, že o to stále stojíme a že chceme hodnotit tak moc, jako chceme lézt! A tak jsme tu o několik měsíců později s verzí 1. Budeme moc rádi, když jí zkusíte a dáte nám vědět, jestli vám dělá radost :).
 

Anežka z ClimbLife

Zpět na přehled článků